Stránky

úterý 11. října 2016

Makovec

Je uplakaný podzimní den. Přemýšlím, čím bych se zahřála. Sázím na jistotu a myslím na kávu, ale co k ní?
Dám si makovec. Nepekla jsem ho už hodně dlouho a vlastně nevím proč. Máme ho všichni moc rádi. No a když už bude rozpálená trouba upeču rovnou i chléb, ale recept zase až zítra.
Tak jdeme na to....nejprve

MAKOVEC

INGREDIENCE:
Ø  125g změklého másla
Ø  80g třtinového cukru
Ø  4 vejce
Ø  200g mletého máku
Ø  2 menší jablka
Ø  špetka soli
Ø  citrónová kůra

na polevu: ½ hrnku moučkového cukru a šťávu z jednoho citrónu (na mě hodně sladké, proto nahrazuji spíše mletými oříšky nebo jen lehce cukruji)

Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a dobře vyšleháme.
Přidáme citrónovou kůru, nastrouhaná jablka a mák. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30-40min.

DOBROU CHUŤ!!!


Tenhle recept mám moc ráda, protože se nedává ani mouka, ani mléko a dokonce ani přášek do pečiva. Makovec je moc jemný a hebký.







Žádné komentáře:

Okomentovat