Pečivo v obchodě téměř nekupuji. Raději mám domácí, vydrží poměrně dlouho čerstvé, takže stačí když ho upečete cca 1x týdně.
CHLÉB
TĚSTO:
Ø 500g mouky (namíchejte podle chuti
celozrnnou a bílou – já dávám 250g bílé hladké a 250g celozrnné hladké – kupuji
v Lidlu, mám vyzkoušeno, že dobře kyne a je opravdu dobrá nebo peču
z chlebové přímo ze mlýna Prokop)
Ø 300ml vlažné vody
Ø 2 lžíce olivového oleje
Ø 1 čajová lžička soli
Ø 1 čajová lžička třtinového cukru
Ø ½ kostky droždí
Ø podle chuti semínka dýní, slunečnic,
lnu nebo bylinky, kmín….
Ingredience
spojíme v hladké a měkké těsto.
Necháme cca
2 hodiny kynout, pak prohněteme a vypracujeme bochník. Necháme ještě cca
10-15min odpočinout a dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme na 220°C
cca 10minut, pak zmírníme teplotu na 180°C a dopékáme cca 30 – 40min. bochník
by měl mít na poklepání dutý zvuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat