Stránky

středa 12. října 2016

Chléb

....a nyní slíbený recept na chléb....  zároveň slibuji, že brzy opět napíšu něco o sobě, stalo se toho hodně.....

Pečivo v obchodě téměř nekupuji. Raději mám domácí, vydrží poměrně dlouho čerstvé, takže stačí když ho upečete cca 1x týdně.

CHLÉB

TĚSTO:
Ø  500g mouky (namíchejte podle chuti celozrnnou a bílou – já dávám 250g bílé hladké a 250g celozrnné hladké – kupuji v Lidlu, mám vyzkoušeno, že dobře kyne a je opravdu dobrá nebo peču z chlebové přímo ze mlýna Prokop)
Ø  300ml vlažné vody
Ø  2 lžíce olivového oleje
Ø  1 čajová lžička soli
Ø  1 čajová lžička třtinového cukru
Ø  ½ kostky droždí
Ø  podle chuti semínka dýní, slunečnic, lnu nebo bylinky, kmín….


Ingredience spojíme v hladké a měkké těsto.
Necháme cca 2 hodiny kynout, pak prohněteme a vypracujeme bochník. Necháme ještě cca 10-15min odpočinout a dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme na 220°C cca 10minut, pak zmírníme teplotu na 180°C a dopékáme cca 30 – 40min. bochník by měl mít na poklepání dutý zvuk.


DOBROU CHUŤ!!!






Žádné komentáře:

Okomentovat